Waarom ik geen woord heb gesproken met kerst (deel 4)

Ik kijk naar de klok. Wauw, er zijn pas 20 minuten voorbij sinds we zijn begonnen met mediteren. Net als gisteren en eergisteren moeten we tijdens de meditatie onze ademhaling observeren. Je moet je voorstellen dat we per dag zo’n 10 uur mediteren en als je aandacht dan alleen moet uitgaan naar het plekje waar je de ademhaling kunt waarnemen, tussen de neusgaten en bovenlip, kan ik met zekerheid zeggen dat ik er nu eigenlijk wel klaar mee ben. Het is potverdorie pas 13.20 uur en ik ben al sinds 04.00 uur bezig en dit duurt nog tot 21.00 uur.

Wat DOE ik hier eigenlijk? En waarom kan ik mijn aandacht niet eens 1 minuut bij die verrekte plek tussen mijn stomme neusgaten en bovenlip houden?! Ik wil toch zo graag in het hier en nu zijn? Waarom lukt het dan niet? Misschien omdat het zo FOKKING SAAI IS OM DIT DE HELE DAG TE DOEN!! Ik wil opstaan en tegen alle wijven in de meditatieruimte schreeuwen. Dat ik er geen reet van geloof dat ze aan het mediteren zijn in plaats van slapen of fantaseren over wilde seks. Dat ze zich niet moeten uitsloven door de hele meditatie in kleermakerszit te blijven zonder vrijwel te bewegen. En dat ze vooral niet moeten doen alsof ze niet constant worden afgeleid en zich daardoor aan zichzelf ergeren.

Harde windjes

Vandaag eet ik tijdens de lunch een groot bord vol met kikkererwten, pompoen, wortel, peulvruchten, een stuk versgebakken brood met Franse kaas en linzensoep. Al het eten is hier trouwens vegetarisch, wel zo mindful voor de kippen, runderen en vissen natuurlijk. Note to self: uitzoeken op welke groente (of combinatie van groentes) mijn buik slecht reageert bij inname van een grote hoeveelheid. Vrij kort na de lunch doet Circus Renz namelijk een spectaculair gastoptreden luchtacrobatiek in mijn buik en ze gaan helemaal los. OMG, hoe ga ik dit doen? Ik moet ontzettend veel harde windjes laten maar overal zijn mensen! Als ik naar de w.c. ga kan ik niet rustig knetteren met of zonder toegift want de w.c. hokjes zijn aan de onder- en bovenkant open en ik wil niet dat iemand de geluiden uit mijn aars hoort. Laat staan ruikt. De kans dat ik helemaal alleen ben in de toiletruimte is klein. Dus neem ik de buikkrampen voor lief.

Geknetter

Oké, ik heb het! Ik ga een sigaret roken achter de accommodatie, zo ver mogelijk weg van iedereen als maar kan. Daar kan ik ongestoord en veilig scheten laten. Het aroma uit mijn aars zal zich dan vermengen met de nicotinedampen en uiteindelijk oplossen in de buitenlucht en dan zal niemand er ooit achter komen dat ik hier heb lopen ruften.
Er is geen enkele reden om geschokt te zijn omdat je net gelezen hebt dat ik weleens een sigaret rook. En er is ook geen enkele reden om geschokt te zijn omdat ik mijn pufproces tijdens deze verlichtende doch stilzwijgende get together in geuren en kleuren beschrijf. Ehh, gelukkig niet in geuren.

Ik heb andersom wel een keer geknetter uit een dame haar aars gehoord terwijl ik stond te wachten tot er een toilet vrijkwam. Toen ze uit het hokje kwam deden we allebei alsof er in geen velden of wegen geknetter te horen was geweest en al helemaal geen geknetter afkomstig uit een aars. Want dat is de code die je er op na houdt als je in een community leeft. Je incasseert geluiden en aroma’s uit andermans aars en gaat verder met je leven.

Me so funny

Op de een na laatste dag mogen we weer praten en krijgen we onze telefoon terug. Talloze appberichten, notificaties, instagramberichten, e-mails en weet ik veel wat stromen binnen wanneer ik mijn telefoon aan doe. Oh ja, ik ben weer terug in de wereld van online data, social media en snelle communicatie. In een oogopslag zie ik dat er niets dringends bij zit. Ik bel De Man en kom ineens op het geniale idee om een grap met hem uit te halen. Tja, ik ben altijd al lekker spontaan geweest maar zodra ik zijn stem hoor word ik emotioneel en krijg ik een brok in mijn keel. Zijn zware sexy stem die ik zo goed ken en waar ik zo erg naar heb verlangd om te horen…. Het zout van de tranen die naar beneden rollen prikt in mijn wangen en ik veeg mijn gezicht droog met de mouw van mijn verwassen sweater die totaal niet past bij de broek die ik aan heb. De Man en ik begroeten elkaar timide maar nieuwsgierig, alsof we elkaar opnieuw voor het eerst ontdekken. Dan herinner ik me ineens wat me te doen staat en verman ik me.

Ik: Ik moet je iets vertellen.
Hij: Oh?
Ik: Ja man.
Hij:
Ik: Ik weet niet zo goed hoe ik het moet zeggen maar ik ga het maar gewoon zeggen.
Hij:
Ik: De afgelopen dagen dat ik hier was heb ik heel veel nagedacht en ehh…
Hij:
Ik: Nou, ehh, ik vertrek morgen met een groep cursisten vanuit hier naar Nepal voor een maand.
Hij: NEPAL????!!!
Ik: Ja Nepal.
Hij:

Het blijft zeker 3 seconden doodstil aan de andere kant van de lijn en dan hou ik het niet meer. Ik barst in lachen uit en zeg: nee joh schatje, ik maak een fatoe! De Man reageert achteloos maar hij en ik weten allebei heel goed dat hij zich een hoedje schrok omdat hij serieus dacht dat ik mijn hoofd had kaal geschoren, afstand had gedaan van mijn bezittingen en voortaan als monnik door het leven wilde gaan.

Mindfulness Mami

Nu ik weer thuis ben in mijn eigen omgeving mediteer ik ongeveer 3 x per week zo’n 20 minuten, kan ik nog steeds stressen maar voel ik me wonderbaarlijk kalm en rustiger in mijn hoofd. Ik weet heel goed wat ik wel en vooral niet wil en sta daar ook pontificaal voor. Of achter, het is maar net hoe je het bekijkt.

Op oudejaarsavond, nog voordat 2020 haar intrede doet, gebeurt er iets waarbij menig stresskipje een compleet 18-delig servies had gebroken, autobanden had lek gestoken of nog veel erger. Ik niet. Amper 24 uur ben ik terug van mijn boeddhisten sleepover en ik word nu al op de proef gesteld. Er heerst een vreemd soort nuchtere sereniteit over mij en ik verbaas me over hoe down to earth ik ben. Alle lotushoudingen nog aan toe, ik ben getransformeerd naar de Mindfulness Mami herself! Uit privacy overwegingen kan ik de situatie niet verduidelijken, maar neem maar van mij aan dat op een schaal van 1-10 qua ’ how to get away with murder’ deze situatie maar liefst een 43 scoorde.

Nu wil je natuurlijk weten hoe ik mijn 10 dagen Vipassana stilte meditatie retraite heb ervaren. Voordat we daarmee verder gaan eerst even dit:

  1. Het is geen sekte
  2. Het is absoluut de ‘doneren is niet verplicht maar we bevelen een betaling aan van £ 250’ waard
  3. Het is geen wondermiddel waarmee al je probleem worden opgelost
  4. Het is niet de ultieme weg en het enige pad naar verlichting

Maar wat is het dan wel?

Vipassana meditatie stilte retraite is een geweldige ervaring om je geest en alle waanzin aan gedachten die daar de revue passeert objectief te observeren. Door het urenlange mediteren word je geconfronteerd met de talloze ontsnappingspogingen die je geest doet om verlichting te brengen wanneer je je ongemakkelijk voelt. Omdat je pijn in je linkerknie hebt bijvoorbeeld, of omdat je ineens boosheid ervaart. Het is juist helemaal niet erg om verdriet, woede, zorgen, pijn en lijden te voelen want gevoelens komen en gaan. Niets is permanent in het leven en ook gevoelens zoals plezier, vreugde en opwinding zijn van beperkte duur. Onze leraar Roger doet hierover een zeer wijze uitspraak tijdens een evaluatiegesprek waar ik zo hard om moet lachen, dat ik de meditatieruimte uit loop. The only thing that doesn’t change is change. Juist ja.

27 fantasiescenario’s

Voor het eerst in mijn leven ben ik langere tijd onafgebroken en zonder afleiding zo intensief bezig met mijn geest. Ongeacht mijn religie of levensopvatting kan ik het mediteren heel goed inzetten om in het heden te leven. Door het scannen van mijn lichaam en het observeren ervan (in plaats van erop te reageren) kan ik mijn geest beter beheersen. In plaats van mijn tijd te verdoen met obsessieve theorieën over gebeurtenissen uit het verleden of het afspelen van alle 27 fantasiescenario’s van de ‘What if’ editie in de toekomst beleef ik het heden in mijn geest.

Wat heb ik over mezelf geleerd?

  1. Ik ben mentaal sterker dan ik dacht (ik heb het 10 dagen volgehouden)
  2. Ik ben een ijverig typje (naast de vele dutjes heb ik heel veel rondjes gelopen, heel veel front kicks in de lucht gemaakt en vrijwillige corveekarweitjes gedaan)
  3. Ik hou HEEL erg veel van stilte en op mezelf zijn (ik heb van elke seconde stilte genoten)
  4. Het is oké om dingen op mijn manier aan te pakken ( b.v. mediteren met je rug tegen de muur en gestrekte benen met een deken als cape over je heen geslagen)

Zoals je kunt lezen zijn het geen schrikwekkende openbaringen die mijn leven 180 graden omgooien. Het zijn eerder dingen die ik al lang wist maar ondergesneeuwd waren in mijn bewustzijn.

Ik ben blij dat ik zo’n waardevolle ervaring als Vipassana heb mogen meemaken. Ik heb geen hemelse ervaringen opgedaan en ik heb geen hels lijden ervaren. Soms was het saai en soms was het sensationeel. Ik sluit niet uit dat ik het wellicht nog een keer zal doen. Iedereen die ervoor open staat, raad ik zeker aan om aan de cursus deel te nemen. Met mediteren kun je het vermogen vergroten om je te focussen, te concentreren en het oh zo populaire ‘hier en nu’ bewust te beleven.

Heb jij alle 4 delen gelezen van ‘Waarom ik geen woord heb gesproken met kerst’ over mijn zoektocht naar mindfulness? Leuk dat je me hebt gevolgd! Volg me dan ook bij deze opdracht: loop naar buiten en snuif de buitenlucht op. Adem rustig in en uit en kijk omhoog naar de lucht. Blijf goed kijken en geniet van de lucht die je nu op dit moment ziet. De lucht zal nooit meer hetzelfde zijn maar voortdurend veranderen, net als gevoelens. 

Heb je de voorgaande delen van deze blogreeks nog niet gelezen? In de vorige blogs kon je lezen waarom ik naar een 10 dagen stilte meditatie retraite ben gegaan en wat eraan vooraf is gegaan.

Busy Season Lifestyle is speciaal bedoeld voor vrouwelijke accountants die hulp nodig hebben bij het vergroten van hun stressbestendigheid. Het programma begeleidt jou naar een gezonde lifestyle switch en maximaal presteren op zakelijk, persoonlijk en lichamelijk vlak. Zelfs tijdens Busy Season!

Volg De Hartslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.